Kegunaan Ketapang:
1. Sebagai makanan: Buahnya boleh dimakan dan mempunyai rasa seperti badam, walaupun isinya sukar dipisahkan dari kulitnya yang keras seperti batu. Buahnya dimakan mentah.
2. Ubatan tradisional:
a) Daun, kulit dan buah-buahan: cirit-birit (Asia Tenggara); merawat sakit sendi/reumatik (Indonesia, India).
b) Buah, kulit: batuk (Samoa), asma (Mexico).
c) Buah: kusta, sakit kepala (India).
d) Buah yang dimasak: mengubati rasa loya sewaktu dalam perjalanan jauh (Mexico).
e) Daun: mengelakkan parasit usus (Filipina), merawat masalah-masalah mata, penyakit sendi, luka-luka (Samoa), menghentikan pendarahan semasa pengekstrakan gigi (Mexico), merawat hati penyakit-penyakit (Taiwan).
f) Jus dari daun: kudis, penyakit-penyakit kulit, kusta (India, Pakistan)
g) Kulit kayu: masalah kerongkong dan mulut, sakit perut dan cirit-birit (Samoa), demam dan cirit-birit (Brazil).
Ciri-ciri utama:
Ketinggian: Tumbuh sehingga 25-30m.
Kulit: Kelabu, merekah dan berkelopak.
Daun: Besar dan berubah warna jika daunnya hampir luruh.
Bunga: Kecil, kehijau-hijauan putih, berumpun panjang, muncul pada daun atas axils. 1-9 kuntum bunga pada hujung adalah bunga betina, dan bakinya adalah bunga jantan.
Buah: Berbentuk buah badam.
Status di Malaysia: Biasa dijumpai
No comments:
Post a Comment