Piai laut berbeza dengan piai raya melalui hujung daunnya yang berbentuk tajam (tip). Daun muda paku-pakis ini adalah kemerah-merahan, dan apabila daunnya menjadi tua, bahagian bawah daun tersebut (Yang hampir dengan tangkai akan menjadi warna perang, dipenuhi sporangia.
Kegunaan Piai Laut:
1. Bahan makanan: Pucuk daun piai yang masih muda dapat dijamah mentah seperti salad atau dimasak untuk dimakan (Melayu, India, Sri Lanka). Daun-daun itu juga digunakan sebagai makanan lembu. Daun lebih tua apabila kering adalah seperti kertas dan digunakan penahan kebakaran bagi bumbung jerami (Vietnam Dan Pasifik). Serat-serat bagi daun lama juga digunakan untuk membuat tali.
2. Ubatan tradisional: Rizomnya ditumbuk membentuk adunan dan boleh merawat luka dan bisul (Melayu). Daunnya juga digunakan bagi menghentikan pendarahan.
Ciri-ciri utama:
Ketinggian: Tumbuh dalam kelompok rumpun sangat besar, sehingga 2m tinggi.
Daun: Besar (sehingga 2m panjang), Rizom dan tangkai daun adalah ditutup dengan sisik halus.
Bunga dan buah: Seperti paku pakis yang lain, ia tidak mengeluarkan bunga atau buah-buahan. Mereka membiak melalui spora yang kelihatan di pucuk pelepah, pada permukaan bawah.
Status di Malaysia: Biasa dijumpai
No comments:
Post a Comment