27 March 2009

Terminalia cattapa (Ketapang)

Ketapang merupakan pokok yang biasa dijumpai, mahupun di tepi jalan. Ini kerana ianya mampu mengadaptasi di daratan mahupun di kawasan pesisir pantai. Walaupun ia boleh didapati di daratan, ia dikelaskan sebagai kelompok 'bakau' kerana boleh hidup dikawasan yang mempunyai pengaruh laut. Di pesisir pantai, pokok ketapang hidup di kawasan berpasir atau berbatu.

Kegunaan Ketapang:

1. Sebagai makanan: Buahnya boleh dimakan dan mempunyai rasa seperti badam, walaupun isinya sukar dipisahkan dari kulitnya yang keras seperti batu. Buahnya dimakan mentah.

2. Ubatan tradisional:
a) Daun, kulit dan buah-buahan: cirit-birit (Asia Tenggara); merawat sakit sendi/reumatik (Indonesia, India).
b) Buah, kulit: batuk (Samoa), asma (Mexico).
c) Buah: kusta, sakit kepala (India).
d) Buah yang dimasak: mengubati rasa loya sewaktu dalam perjalanan jauh (Mexico).
e) Daun: mengelakkan parasit usus (Filipina), merawat masalah-masalah mata, penyakit sendi, luka-luka (Samoa), menghentikan pendarahan semasa pengekstrakan gigi (Mexico), merawat hati penyakit-penyakit (Taiwan).
f) Jus dari daun: kudis, penyakit-penyakit kulit, kusta (India, Pakistan)
g) Kulit kayu: masalah kerongkong dan mulut, sakit perut dan cirit-birit (Samoa), demam dan cirit-birit (Brazil).

Ciri-ciri utama:

Ketinggian: Tumbuh sehingga 25-30m.
Kulit: Kelabu, merekah dan berkelopak.
Daun: Besar dan berubah warna jika daunnya hampir luruh.
Bunga: Kecil, kehijau-hijauan putih, berumpun panjang, muncul pada daun atas axils. 1-9 kuntum bunga pada hujung adalah bunga betina, dan bakinya adalah bunga jantan.
Buah: Berbentuk buah badam.

Status di Malaysia: Biasa dijumpai

No comments:

Post a Comment